CHI&ME

Wat is TuiNa

TuiNa is een onderdeel vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Uitgangspunt is het herstellen van het zelfregulerend vermogen met behulp van massagetechnieken. De keuze van in te zetten manipulaties met handen en tools zoals cups, warmte en moxa zijn allemaal gebaseerd op de Chinese meridianenleer. Het lichaam omvat meer dan het fysiek zichtbare “lijf” alleen.  Het gaat over de totale eenheid van lichaam, geest en energie. De balans van Qi en bloed.  Is de balans in de meridianen hersteld, dan voelt u dat terug in uw gezondheid, spierspanning, slaappatroon, ademhaling en stresslevel. Er komt ruimte voor veerkracht, om weer krachtig stappen te ondernemen met  inzet van deze krachtige, externe methoden.

De therapie gaat vrijwel nooit zonder versterking op een meer interne manier. Tips en advies op gebied van voeding, beweging of naar behoefte Mindfulness kunnen naadloos overlopen in de therapie.  Alles om blokkades op te heffen en terugval te voorkomen.

De manier waarop TuiNa wordt toegepast is vrij intensief, maar de manier van werken verschilt per therapeut en per te behandelen klacht of persoon. De intensiteit wordt afgestemd op een ieders energielevel. Dit blijkt uit het verhaal van de persoon, maar ook de tong en polsdiagnose vertellen veel.  TuiNa kan heel Yang, stevig zijn. Bijvoorbeeld op spierknopen, en om de meridiaan in een duidelijke stroomrichting te manipuleren. Ik verdiep mij daarnaast graag in de Yinne, voedende behandelvormen die zich als zacht, vloeiend water kunnen vormen binnen procesondersteuning.   Deze ogenschijnlijk verstilde maar heel intense voedende grepen bieden alle rust en ruimte om uw lichaam te laten spreken en dit met alle geduld te kunnen ontvangen. Wij doen dit samen, en wij doen wat nodig is.

Bij TuiNa massage ligt de nadruk op de gehele mens. De gezondheid wordt energetisch bekeken op fysiek en mentaal niveau. Als de energie vrij door de meridianen in het lichaam stroomt, voelt men zich vitaal. Onbalans in de energiestromen leidt tot pijn, ziekte en onbehagen.

Begrijpen hoe TuiNa voelt doe je het beste door zelf te ervaren.

“Mijn behandelingen zijn altijd erg prettig. Sylvia luistert naar mij EN mijn lichaam en weet wat beide nodig hebben.
Ook zijn mijn klachten verminderd en weet Sylvia vaak een natuurlijke oplossing voor kwaaltjes (aromatherapie o.a.).
De behandelingen en het contact is altijd erg prettig en ik ga met plezier naar haar toe. Mijn klachten zijn verminderd. “

G.

“Sylvia voelt goed aan wat op het moment van de behandeling nodig is. Zeer prettig, vertrouwd en heilzaam. Na iedere behandeling voel ik letterlijk meer ruimte in mijn lijf en hoofd wat zeer helpend is bij het verwerken van een groot verlies. “

M.