CHI&ME

Wat is TuiNa

TuiNa is een behandelvorm gebaseerd op de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Uitgangspunt is het herstel van balans. Met behulp van manuele manipulaties wordt het lichaam in balans gebracht. Het lichaam omvat meer dan het fysiek zichtbare “lijf” alleen.  Het gaat over de totale eenheid van lichaam, geest en energie. De balans van Qi en bloed. Binnen de TuiNa worden veel verschillende massagetechnieken doelgericht ingezet, met allemaal een eigen functie. Ook is de beweegrichting en de intensiteit van de technieken van belang. Is de balans in de meridianen hersteld, dan voelt u dat terug in uw gezondheid, spierspanning, slaappatroon, ademhaling en stresslevel. Er komt ruimte voor veerkracht.

Ook externe middelen zoals Moxa, cupping en aromatherapie worden ingezet. Daarnaast kan coaching op gebied van Mindfulness, voeding, kruiden, en beweging worden opgenomen in het behandelplan. Alles om blokkades op te heffen en terugval te voorkomen. TuiNa is binnen Nederland nog niet erg bekend. Wereldwijd staat TuiNa bekend als medische massagevorm. TuiNa sluit naadloos aan met de andere pijlers uit de Traditionele Chinese Geneeskunde zoals acupunctuur, kruiden, voeding en Qigong.

De manier waarop TuiNa wordt toegepast is vrij intensief, maar de manier van werken verschilt per therapeut en per te behandelen klacht of persoon. Bij een persoon met een zwakke gezondheid, een ouder iemand of een kind wordt de mate van stimuleren van energie anders gedoseerd dan bij een jongeman in de kracht van zijn leven. Doorgaans is TuiNa een actieve, diepe behandelvorm. Heel doelgericht om externe klachten in spieren aan te pakken, met diepe technieken die behoorlijk goed voelbaar kunnen zijn. TuiNa kan heel Yang, stevig zijn. Bijvoorbeeld op spierknopen, en om de meridiaan in een duidelijke stroomrichting te manipuleren. Ik verdiep mij daarnaast graag in de Yinne, voedende behandelvormen die zich als zacht, kabbelend water kunnen vormen binnen procesondersteuning.   Deze ogenschijnlijk verstilde maar heel intense voedende grepen bieden alle rust en ruimte om uw lichaam te laten spreken en dit met alle geduld te kunnen ontvangen.

Bij TuiNa massage ligt de nadruk op de gehele mens. De gezondheid wordt energetisch bekeken op fysiek en mentaal niveau. Als de energie vrij door de meridianen in het lichaam stroomt, voelt men zich vitaal. Onbalans in de energiestromen leidt tot pijn, ziekte en onbehagen.

Begrijpen hoe TuiNa voelt doe je het beste door zelf te ervaren.

Afspraak maken

“Mijn behandelingen zijn altijd erg prettig. Sylvia luistert naar mij EN mijn lichaam en weet wat beide nodig hebben.
Ook zijn mijn klachten verminderd en weet Sylvia vaak een natuurlijke oplossing voor kwaaltjes (aromatherapie o.a.).
De behandelingen en het contact is altijd erg prettig en ik ga met plezier naar haar toe. Mijn klachten zijn verminderd. “

GEA

“Sylvia voelt goed aan wat op het moment van de behandeling nodig is. Zeer prettig, vertrouwd en heilzaam. Na iedere behandeling voel ik letterlijk meer ruimte in mijn lijf en hoofd wat zeer helpend is bij het verwerken van een groot verlies. “

Moniek